اختلافات آمریکا و ژاپن در سایه گلف بازی ترامپ و آبه
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در حالی روز یکشنبه برای سفری چهار روزه وارد توکیو شد که اختلافاتش با ژاپن یکی از نزدیکترین متحدانش در شرق قاره آسیا، افزایش چشمگیری یافته است.
ترامپ در شرایطی به ژاپن سفر کرد که پیشتر نیز راهبردهای سرسختانه اش در قبال مسایل تجاری در برابر کشورهای دیگر نوید این را می داد که با توکیو نیز دچار مشکل شود اگرچه این دو کشور دارای روابط بسیار نزدیکی درعرصه های نظامی، سیاسی و حتی اقتصادی هستند اما فشارهای اخیر ترامپ بر ژاپن باعث گسستگی هایی در مناسبات شده است.
در این میان نباید فراموش کرد که لبه تیز تعرفه های آمریکا، خودروها و صنایع قطعات سازی ژاپن را نشانه رفته است و این می تواند به طور جدی یک نبرد بزرگ به راه بیندازد این در شرایطی است که آمریکا اکنون درگیر نبرد تعرفه ها با چین است و بعید به نظر می رسد بتواند همزمان در یک جبهه تجاری دیگر هم به موفقیتی دست یابد بویژه آنکه در برابر پکن هم توفیقی بدست نیاورده است و مذاکرات فعلا در بن بست است.
ژاپن تلاش وافری کرده است تا روابط خوبی با آمریکا داشته باشد اما به هر صورت پس از انجام این سفر بود که ترامپ شخصا اعلام کرد بر سر مسایلی چون فراورده های کشاورزی اختلافات باقی مانده و به زمان بیشتری برای رفع آنها نیاز است.
به نظر می رسد که در زمینه صنایع خودرو نیز مشکلاتی وجود دارد و اگر آمریکا بخواهد بر تعرفه ها پافشاری کند، ژاپن دست به اقداماتی مقابله جویانه خواهد زد و شاید باعث شود تا روابط دو کشور در عرصه های دیگر هم دچار تنش شود.
“شی شویه چینگ” کارشناس مسایل اقتصادی در چین می گوید که یک جانبه گرایی های آمریکا باعث رکود اقتصادی در دنیا شده است.
وی می افزاید که این اقدامات رشد اقتصادی کشورها از جمله چین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و البته ساختارهای مالی دنیا هم از این بابت لطمه می بینند.
این کارشناس گفت که انتظار می رود کشورهای گروه بیست در آینده در نشست خود در ژاپن هم در این باره بحث و تبادل نظر کنند و ترامپ هم یک بار دیگر در ژاپن درگیر مسایل و چالش های بزرگ اقتصادی خود خواسته خواهد شد.
در مجموع نباید فراموش کرد که شینزو آبه نخست وزیر ژاپن تقریبا در میان کشورهای دنیا یکی از بهترین مناسبات دوجانبه را با ترامپ برقرار کرده است و اصلا نمی خواهد شاهد تیرگی مناسبات باشد و برای همین ژاپن تا حد امکان امتیازاتی به آمریکا خواهد داد تا بتواند سیر تبادلات را به همین شکل حفظ کند.
برای نمونه می تواند به گفت و گوهای طرفین درباره کره شمالی و همکاری آنها برای پیشبرد تحریم ها علیه پیونگ یانگ اشاره کرد و یا اینکه ژاپن گفته است همچنان به خریدهای تسلیحاتی از آمریکا ادامه خواهد داد و در صدد ادامه سرمایه گذاری ها در آن کشور است که به اشتغال زایی کمک می کند.
فعلا می گویند که مذاکرات تجاری بخوبی پیش رفته است و البته اعتراف ترامپ این است که در مورد محصولات کشاورزی و گوشت اختلافات برجاست که باید تا انتخابات مجلس در ژاپن تا دو ماه دیگر صبر کرد.
ترامپ به هر صورت با تهدیدهای خود تا کنون موفقیت هایی در مناقشه تجاری با ژاپن داشته است ژاپن پس از تهدیدهای او برای افزایش تعرفه ها بر روی خودرو و محصولات کشاورزی برخی از محدودیت ها بر روی واردات گوشت گاو از آمریکا را برای نخستین بار از سال ۲۰۰۳ میلادی به این طرف لغو کرد آنچه آمریکا می خواهد اینکه نهایتا کسری تجاری این کشور دربرابر ژاپن برطرف شود.
به هر حال اختلافات اقتصادی دو کشور اگرچه بر این سفر چهار روزه سایه افکنده است اما دو طرف سعی کردند با شرکت در بازی گلف و همچنین تماشای کشتی سنتی ژاپنی این اختلافات را نادیده بگیرند.
از سوی دیگر ژاپن با ایران روابط نزدیک و دوستانه ای دارد و رسانه های این کشور چند روز پیش از تمایل آبه برای سفر به ایران خبر داده بودند، برخی کارشناسان معتقد هستند ترامپ در این سفر ممکن است شیطنت کند و بخواهد رابطه سنتی تهران – توکیو را که سال جاری میلادی هفتادمین سالگرد آن برگزار شد، خدشه دار کند فارغ از اینکه همین روز گذشته بود که سخنگوی دولت این کشور تاکید کرد هیچ جیزی نخواهد توانست روابط دو کشور را تحت شعاع قرار دهد.
منبع: ایرنا